fredag 30 september 2011

Cykla till bussen, törs man det i Nyköping?



Cykeln i diket. Bättre cykelställ än så här är det inte vid hållplatserna i Nyköping.

Till Oxelösund är det en dryg mil, och hyfsade bussförbindelser från Nyköping och Arnö där jag bor. Men det är ett fåtal av de 100-tals pendlarna som nyttjar bussen. Det är bilen som gäller till arbetet i kuststaden.

Därtill finns nog fler förklaringar. Men en tydlig orsak tror jag är att man knappast vågar ta cykeln till busshållplatsen, för det finns inte antydan till låsbart cykelställ i närheten av hållplatserna. Med cykeln spar man värdefull tid till bussen. Men om den inte går att låsa vid hållplatsen, vågar man inte ta den. Kanske är den borta när man kommer hem.

Bristen på cykelställ får nog både Länstrafiken och kommunen ta ansvar för. Kommunen bygger hållplatserna, men Länstrafiken är väl de som underhåller och sköter hållplatserna, och trafikerar med bussar.

Att det inte finns cykelställ verkar tyda på att ingen tänkt till kring cyklarnas betydelse för busstrafiken. Men så tittar jag kommunens cykelstrategi, och där det sägs följande:

Kommunen bör tillhandahålla lämpliga cykelparkeringar vid s k knutpunkter där man byter transportmedel från cykel till något annat transportmedel. Ovan nämnda platser är exempel på sådana platser. Cykelparkeringarna bör vara utformade så att man kan låsa fast både hjul och ram i stället. Cykelställen vid Centralstationen intill Brunnsgatan, Norra och Södra Bangårdsgatan är exempel på väl fungerande cykelparkeringar.


Läser även detta:

I de mindre tätorterna ordnas cykelparkeringar vid de mest använda busshållplatserna (bytespunkter) så att kombinationsresor cykel – buss underlättas.


Där hade jag fel, någon har tänkt. Men tanken har inte omvandlats till handling. Det saknas vettig cykelparkering vid hållplatserna på Arnö, och på många andra ställen i kommunen.

På Arnö är det kanske lätt avhjälpt eftersom man nu under hösten bygger en rondell och då måste flytta en hållplats. Just nu är allt uppgrävt, det ska bli spännande att se om kommunen tar sin sin cykelpolicy på allvar. För då borde tanken bli till handling.

söndag 25 september 2011

Ockelbo har elcykel - Nyköping har tjänstebilar. Är vi lite efterblivna?

Det är mycket prat om elbilar, om att det ska bli framtidens fordon. Men få verkliga elbilar syns på vägarna. Tycks mest som prat från en bilbransch som vill verka lite grönare än den är.

I det tysta är det ett annat elfordon som börjat ta plats i trafiken. Det börjar rulla en del elcyklar på våra gator. Med en liten elektrisk hjälpmotor blir cyklandet mycket lättare. Man trampar som vanligt, men det går lättare än en vanlig cykel, och man kan komma upp i 25 km/tim.

Jag har testat elcykel en gång, en kortare sväng. Helt klart en trevlig upplevelse. Kanske inget för den som vill ha motion, men en klar fördel är att man knappast blir svettig när elmotorn tar mycket av framdrivningen.

Det är inte svårt att finna signaler om att elcykeln börjar få viss spridning. Hittar åtskilliga rapporter om att försäljning av elcykeln börjar ta fart. Läser om en cykelbutik i Borås som uppger att var tionde såld cykel är en elcykel. I Nyköping säljer Bjöörns cykel ungefär ett dussin elcyklar om året.

Fick tipset om att det kan vara intressant med elcyklar som tjänstecyklar inom den kommunala sektorn. Jag googlade och resultatet blev en smärre lavin med kommuner med elcyklar för tjänsteuppdrag.

Jag hittade:
Nynäshamn
Lilla Edets kommun
Lidköping
Båstad
Ockelbo kommun
Tyresö kommun
Tranås kommun kan man t o m hyra en elcykel.
Arboga kommun
Varbergs kommun
Fagersta kommun
Värnamo upphandlar 10 elcyklar
Lerum
Gävle
Kils kommun
Malmö har köpt 30 elcyklar
Ulricehamn
Östersund
Jönköping
Ronneby
Norsjö kommun

Men inte Nyköpings kommun.

Ska det vara så att Ockelbo har elcyklar, men inte Nyköping? Här är det tjänstebilar som gäller, vanliga bensin- och dieseldrivna. Rena 1900-talet. Vi blir ju totalt omsprungna av andra kommuner som förstår utvecklingen. Vi framstår ju som snart som lite efterblivna i vår oförmåga att få fart på cyklingen i Nyköping.

Alltså dags att titta på elcyklar för de kommunala förvaltningarna. Fungerar det i andra kommuner fungerar det i Nyköping. Det borde vara ett alldeles utmärkt alternativ till tjänstebil för åtskilliga kortare resor.

onsdag 21 september 2011

Europeiska trafikkantveckan är här - Nyköping står utanför

Den 17 september startade den Europeiska trafikantveckan, en upplysningskampanj för att motivera människor att cykla, gå och använda kollektivtrafik. Samtidigt uppmuntras städerna att underlätta för invånarna att använda de miljövänligare alternativen. 83 svenska kommuner har anmält aktiviteter, men inte Nyköping.

Förra året var vi dock med, då handlade det bland annat om den utökade stadsbusstrafiken i Nyköping.

Cyklarna då. De kanske hade behövt en knuff framåt också. I år?

tisdag 20 september 2011

Järfälla inför cykelparkeringsnorm - vad gör Nyköping?

Nu blir det ännu en bloggpost som visar på andra kommuner som är mer framåt på lyfta cyklingen. De här gången hittar jag exemplet i Järfälla, som jag bott i för länge sedan, som i våras införde en cykelparkeringsnorm. Man anger alltså ett visst antal cykelparkeringar ska finnas vid nya bostäder. För varje ny bostadslägenhet ska minst två cykelparkeringar ordnas.
I beslutet pekas också på behovet av cykelparkeringar vid busshållplatser och vid pendeltågsstationerna.

En tydlig markering från kommunen om att cyklar är viktiga, och att det inte bara är bilparkeringar som är viktiga vid nybyggen.
Googlade på begreppet “cykelparkeringsnorm” och först på träfflistan kom Järfälla. I övrigt 8 träffar, och ingen av dem tyder på andra kommuner som satsat på detta.

Självklart skulle Nyköping kunna besluta om något liknande, och visa att vi är lite framåt inom cykling (vilket vi tyvärr inte är ännu). Det finns ju åtskilliga planer på nya bostadsområden, och de bör väl anpassas lite bättre för cyklingen.

Egentligen en väldigt liten grej, att sätta upp lite fler cykelställ när nya hus uppförs. Men kan få en stor symbolisk betydelse, som visar att cykeln är en självklar del av vardagen.

Eller ska det fortsätta som hittills i Nyköping där parkeringsnorm handlat om utrymme för ett visst antal bilparkeringar per bostad? Känns som det är dags för ett trendbrott, fler satsningar på bilar och biltrafiken borde inte vara prio ett idag.

söndag 18 september 2011

Göteborg cykelsatsar - vad gör Nyköping?

Göteborgs stad vill att fler anställda inom den kommunala förvaltningen cyklar till och från jobbet. 5 miljoner kr satsas på bland annat förmåner som gratis cykelservie och rabatt på nya cyklar (20 procent). Naturligtvis handlar det om att staden vill höja cyklandets status, och kommunen ser vinster för miljö- och trafiksäkerhet med cykelförmånerna. Beslutet har klubbats av kommunstyrelsen i Göteborg.

Man hoppas också att denna kommunala cykelsatsning ska inspirera andra arbetsgivare, att ordna cykelförmåner till sina anställda.

Det är klart inspirerande att en kommun visar framfötterna på detta sätt, för att locka de anställda att ta cykeln.
Något liknande har dock inte setts till från politiskt håll i Nyköping. Stan styrs ju av socialdemokrater, vänstern och miljöpartiet.

Jag har i en tidigare bloggpost analyserat de politiska förutsättningar för cykelsatsningar i Nyköping, och jag kunde inte hitta något om cykel i vänsterns och socialdemokraternas valmanifest. Miljöpartiet har föga oväntat dessa frågor i sitt lokala partiprogram. Nu har denna rödgröna allians styrt Nyköpings i ett år, men jag har inte sett några politiska krafttag för mer cykling. Det börjar bli dags för åtminstone miljöpartiet att visa framfötterna, och börja driva dessa frågor mot sina samarbetspartier. Själv är jag medlem och aktiv inom partiet i Nyköping, så jag får väl göra min stämma hörd lite mer.

Kan storstaden Göteborg satsa 5 milj för cykling, så borde Nyköpings kommun kanske få fram 500.000 kr för att locka de kommunalt anställda att cykla mer.

Men jag ska inte bara dissa vad Nyköpings politiker gör. Nyligen togs ett kommunstyrelsebeslut som åtminstone indirekt är cykelvänligt. De tidigare starkt subventionerade parkeringsavgifterna riktade till kommunanställda togs bort. För cirka 700 kr om året kunde de parkera inne i stan nära jobbet. Snart är det borta, och de kommunanställda får betala normala p-avgifter som vanliga medborgare, vilket gör det mindre lockande att åka bil. Ett beslut åt rätt håll, men det behövs mer....

torsdag 8 september 2011

Hållbar tillväxt - och kommunens ordmissbruk



Någon kilometer från hemmet på Arnö, ute på en av min löprundor, stötte jag på ovanstående skylt. Den sitter på nya vägen ut mot det nybyggda villaområdet ute vid Örstig. Här förbättrar man för trafiken och bidrar till kommunens hållbara tillväxt, är budskapet från kommunen.

Skylten och budskapet är makalöst illa placerat, det gör mig riktigt förbannad över hur kommunen försöker tuta i oss medborgare att byggandet ute vid Örstig och bygget av vägen ditut skulle göra stan mer hållbar.

Hållbar tillväxt, om det ens det existerar någon sådan i verkligheten, måste ju innebära ett väldigt resursnålt samhälle, inte fler vägar, inte stora energislukande villor en bit utanför staden i ett läge som tvingar familjer att ha flera bilar. Ute vid Örstig finns inget mer än husen, man måste åka till allt som inte sker i hemmet. Till jobb, till affärer, till fritid, till skola.

Men måste man åka bil, det är ju ändå bara 6-7 km in till stan? Någon busstrafik finns inte, och lär inte komma heller. Cykla då? Ännu finns ingen cykelbana, det ska komma med den väg som byggs. Men jag är rädd att det blir Nyköpings minst utnyttjade cykelbana.

Till och från Arnö som ligger 3-4 km från stan finns fina cykelbanor, men det är ganska få som nyttjar dessa. De flesta åker bil, fast avståndet är kort. Ut till Örstig är det ytterligare en bit, så här ligger naturligtvis ribban ännu högre för att börja cykla. Jag löptränar ofta här ute, man ser cyklister någon enstaka gång. Men åtskilliga bilar...

Villaområdet vid Örstig kanske planerades för 5-6 år sedan, och det gjordes med öppna ögon att det skulle skapa ett väldigt bilberoende. Något annat är inte att vänta när man lägger stora villor på lite avstånd från stan. Där bor människor som har god ekonomi, så varför skulle inte de ha minst 2 bilar i familjen....

Den gamla vägen till Örstig var ganska usel och smal. Med det nya villaområdet ansåg sig kommunen tvungen att anlägga en ny väg. SN har beräknat att vägsatsningen kostar runt 30 milj kr.

Att Nyköping nu väljer att kalla detta vägbygge för hållbar tillväxt, som tvingats fram av en ohållbar bebyggelse, det är missbruk av ord, och ett smutsigt försök att hjärntvätta oss nyköpingsbor, så att vi ska tro att denna typ av tillväxt och expansion av staden är något positivt.

En hållbar stad måste vara kompakt, med korta avstånd. Det mesta ska gå att nå till fots eller med cykel. Du ska inte vara beroende av bil. Det är en bra början. Sedan är det mycket annat som måste anpassas för att kunna sätta etiketten hållbar stad. Byggnaderna måste vara resurs- och energisnåla. Gärna en arkitektur och stadsbild som uppmuntrar till möten mellan människor Arbetslöshet måste vara låg. Det ska inte vara sociala spänningar med segeration med olika grupperingar.

Att bygga en sådan stad kräver naturligvis mycket mer av stadsplaneringen, än att bara asfaltera trevlig skog och strövområden ute på Arnö.

I andra ändan av staden ska stadsdelen Dammgruvan växa fram så småningom, där talas det om hållbarhet. Kanhända det blir ett exempel på motsatsen, hållbarhet på riktigt. Inte bara ord.

fredag 2 september 2011

Dyrare bensin - och kronorna bara rasslar in!



Jag och min rullande vinstmaskin!

Bilisterna knorrar över bensinpriset, som i sommar har varit uppe på rekordnivåer. Tittar man bara på kronkostnaden vid pumpen kanske det svider i plånboken, men nu är det dags att lyfta blicken lite högre än så.

Björn har suttit hemma och tänkt och ut kom då följande:

Vi börjar med ett räkneexempel. Säg att du har en bil som drar en liter i milen, med bensin för 14 kr/litern. Det suger förstås, och du byter till en betydligt bensinsnålare bil, som bara drar hälften så mycket. Du sparade 7 kr per mil i lägre bränslekostnad.

Men säg att soppapriset stuckit upp till 20 kr/litern, då hade den bensinsnåla bilen sparat dig 10 kr per mil. Alltså en ren vinst på 3 kr tack var dyr soppa... Så vad är problemet med dyr bensin med en bensinsnål bil. 20 kr/litern tror jag för övrigt inte är osannolikt inom fem år, med tanke att vi passerat peak oil.

Idag kostar soppan cirka 14 kr/litern, så vi kan väl säga att jag som cyklist sparar 14 kr per mil (om jag hade kört en hyfsat törstig bil). Nu hoppas jag att bara på dyrare bensin, och sen ska kronorna ticka in ännu snabbare i min cykelplånbok!

PS! Nej, egentligen hoppas jag på dyrare bensin för att vi ska sluta använda fossila bränslen som förstör klimatet. Vad som kommer istället undrar jag över, för elbilen är för dyr och förnybara bränslen finns inte tillräckligt av. Cykeln kanske kan ta en del av det minskade bilkörandet, åtminstone för kortare resor här i Nyköping.

PS2! Det var väl ingen som tog mitt räkneexempel på allvar?