måndag 27 juni 2011

Vi har tillstånd av polisen...



Cykel- och gångbanor får man tydligen använda till lite av varje. Som här mitt på gågatan i Nyköping, har ett kabel-tv-bolag fått sätta upp ett försäljningsstånd. Konstigt ställe tyckte undertecknad, eftersom det trots allt är mitt i en korsning där en hel del cyklar och gångtrafikanter passerar.

Jag frågade en av försäljarna hur det kom sig att man fick stå mitt i gågatan.

- Vi har tillstånd av polisen, var svaret.

Tydligen får man ställa ut lite av varje på gång- och cykelbanorna om man bara frågar polisen. Ett partytält är tydligen helt i sin ordning. Cyklisternas framkomlighet är väl kanske inte så prioriterad, visar den praxis.

Visst ska kabel-tv-bolagen få sälja sina produkter, men kanske man kunde ha klivit lite åt sidan. Det finns ju massor av platser, som är mycket bätre än denna. För övrigt ser man partytältet på långt håll, och kan lätt undvika säljarnas övertalningsprat. Så det är egentligen inte ens något smart ställe att ställa sig på.

Tyckte att detta kunde vara värt att dokumentera med kameran. Men då blev det fart på den kvinnliga försäljaren. "Du får inte fotografera". Snabbt tog hon upp telefonen och ringde för att rapportera mitt tilltag. Exakt vad det jag inte fick fotografera framgick inte, men av hänsyn till kvinnan har jag maskat henne.

torsdag 23 juni 2011

Arbetstgivare, fixa bra cykelparkeringar!



Välordnat hos ABB Cewe - så här ska det se för att cyklisterna ska trivas.

Läser om en studie gjord av trafikverket som visar att cykelparkeringens utformning är viktig för att fler ska ta cykeln vid korta resor. En bra cykelparkering ska vara stöldsäker, ligga nära entrén, ha ordentligt med plats för cykeln och ha ett skyddande tak.

Då kan det vara intressant, att titta hur det ser ut vid Nyköpings arbetsplatser.

Häromdagen besökte jag Idbäckverket, Vattenfalls el/fjärrvärmeverk. Där var det föredömligt välordnat för mig som cyklist, ett fint cykelställ under tak alldeles intill entrén. Men cyklar då folk dit? Enligt uppgift är det 30 anställda vid anläggningen, men det stod bara en cykel i stället...

ABB Cewe i Spelhagsområdet har det välordnat cyklisterna, rejäla cykelställ med tak och inte långt in från entrén. Någon har tänkt, man kanske skulle höra med företaget?

I går kväll passerade jag Swenox den stora tillverkare av avgassystem, som ligger ute på Arnö industriområde. Där finns en jättestor bilparkering med 100-tals platser. Det verkar ändå som en del cyklar hit ut, för det står ett antal cyklar men i utkanten av parkeringen allra längst bort från entrén. Inget tak. Här kunde det alltså vara bättre, men ändå cyklar en del anställda.

Själv jobbade jag tidigare deltid som busschaufför hos Busslink. Vid garaget fanns cykelställ med tak och hyfsat nära entrén. Dock inte särskilt väl utnyttjat av mina kollegor, som gärna åkte bil fast de bodde ganska nära jobbet.

En bra cykelparkering är guld värd, men det krävs tydligen mer för att locka Nyköpingsbor att cykla till och från jobbet. Här tror jag faktiskt att en aktiv arbetsgivare kan bidra, genom uppmuntran att verkligen använda cykel för jobbpendlandet. Min uppfattning är att arbetsgivare som månar om personalens välmående och hälsa borde försöka uppmuntra till mer cykling. Sannolikt har man igen det, genom att anställda som ägnar sig åt vardagsmotion presterar lite bättre på jobbet (jag planerar att återkomma till detta ämne längre fram).

måndag 20 juni 2011

Är det värsta Storgatan för cyklisterna?

I dagens SN är det en cyklist som på insändarsidan utgjuter sig hur hemskt det är att vara cyklist på gågatan Västra Storgatan i Nyköping. Det är virriga gångtrafikanter, mobilpratare, det är uteserveringar, som tydligen är i vägen för denna cyklist. Värsta Storgatan kan man tro...

Visst är det sant att man som cyklist måste ta det lite lugnt på denna gågata med cykelbana i mitten - och ibland går färden i zickzack mellan diverse hinder. Det är ju faktiskt lite folkliv här till skillnad från övriga Nyköping där det antingen är folktomt eller bara bilar.

Men oj vad förspänt vi cyklister har det ändå. Snabbt och smidigt når vi våra mål mitt i stan. Inga bekymmer att hitta p-platser, som de stackars bilisterna måste. Dessutom parkerar vi helt gratis och utan tidsbegränsning. Vi kan i princip cykla ända fram till dörren dit vi ska.

Jag hör mina gubbkompisar oja sig över att det är så svårt att handla på Systembolaget mitt i stan. Det är klart, om man nu envisas med att ständigt åka bil. Jag parkerar hojen strax utanför, tar min cykelväskor och fyller dem. Tack Västra Storgatan.

Bekvämt så det förslår. Vi cyklister är helt enkelt kungar i denna del av stan och har en mängd fördelar. Vad är problemet, att vi får väja för några virriga gångtrafikanter. Det kan man nog stå ut med.

Värre är det med vanliga cykelbanor ut till stadsdelarna, där gående och cyklister samsas på samma yta. Där vill man som cyklist braka på lite, och 25-30 km/tim är inte så svårt att trampa i. Då är riskerna för sammanstötning större, och inbromsningarna ett större störningsmoment på Västra Storgatan där man ändå måste ta det lugnt!

torsdag 9 juni 2011

Så kom då krocken...

För några veckor sedan varnade jag här på bloggen om den farliga cykeltunneln vid Gumsbacken i Nyköping. Uppenbart är det stor risk att cyklar kör ihop här.

Och nu har det hänt. Två cyklister krockade i tisdags kväll, den ena togs till sjukhuset med skallskador. Hur allvarliga skadorna är inte känt.

Jag ringde polisen för att höra mig för om olyckan. Polisen jag pratade med berättade att för några år sedan låg där en morgon en medvetslös cyklist och en lika medetslös jggare, som hade brakat samman.

Det kostar förstås en slant för väghållaren, kommunen troligen, att rätta till denna felkonstruerade tunnel. Men varje olycka kostar pengar och mänskligt lidande. Att inte bygga om denna tunnel är av allt döma riktig dålig ekonomi, för för eller senare smäller här igen.

Jag har redan pratat med personer vid kommunens tekniska förvaltning, så nu får inte den här frågan bara försvinna ut i tomma intet.